Regenerarea urbană şi patrimonială. Studii de caz: Cetatea Aradului şi proiectul de restaurare a centrului istoric din oraşul Mons.

Atelier cu participarea prof. arch. Paul Delaisse și ch.tr. arch. Pascale Petite din Mons, capitală a culturii europene în 2015.

Facultatea de Arhitectură şi Urbanism din Timişoara
Str. Traian Lalescu, 2A
Etaj 5, amfiteatrul Victor Gioncu

Înscriere: https://goo.gl/ZN16Zo, până miercuri, 26.04, ora 24:00.

Joi, 27 și vineri, 28 Aprilie, Facultatea de Arhitectură și Urbanism (FAUT) este gazdă pentru doi reputați arhitecți belgieni, prof. Paul Delaisse și ș.l. Pascale Petite. Cei doi experți în regenerare urbană și patrimonială vin la Timișoara pentru a pune bazele colaborării cu FAUT. Primele activități sunt reunite sub sfera unui atelier care evidențiază experiența orașului Mons, capitală europeană a culturii în 2015. De asemenea, profitând de contextul celui mai mare proiect în care este angrenată facultatea noastră în prezent, cel al Regenerării Cetății Aradului (în parteneriat cu Primăria Municipiului Arad), cei doi experți vin să îşi expună experienţa în probleme similare şi să familiarizeze studenţii şi masteranzii cu proiecte de o complexitate ridicată. De un deosebit interes sunt prezentările Facultăţii de Arhitectură şi Urbanism din Mons şi proiectul integrat de restaurare a faţadelor istorice din aceeaşi localitate.

Paul Delaisse este arhitect din 1980 şi desfăşoară activităţi atât la Universitatea din Mons, cât şi în cadrul biroului de arhitectură unde este asociat: Delaisse-Micciche. La FA+U Mons, Paul este titularul cursurilor de Teoria patrimoniului și de Compoziție arhitecturală și urbanistică, dar și a câtorva cursuri de master. Pe lângă activitatea didactică și cea profesională, este membru al organizațiilor internaționale care luptă pentru protecția și dezvoltarea patrimoniului: ICOMOS, SAM etc..

Pascale Petite este arhitect, predând la FA+U din 1994. În prezent şef de lucrări, Pascale a avut diverse colaborări, de-a lungul timpului, cu firme şi birouri de arhitectură locale. Ea predă cursul de Compoziţie arhitecturală şi urbanistică din 2009.

Fiecare participant la atelier va primi o diplomă de recunoaştere.

\Program:
Joi, 27.04
14:00 – 16:00 Prezentarea Facultatii de Arhitectura si Urbanism din Mons
16:00 – 17:30 Restaurarea Fatadelor istorice din Mons, Capitala Culturala Europeana in 2015
17:30 – 20:00 Prezentare proiect Cetatea din Arad – Master Restaurare si Regenerare Patrimoniala FAUT
Vineri, 28.04
10:00 – 14:00 Strategii de punere in valoare a Cetatii din Arad – studentii anului VI FAUT
16:00 – 18:00 Proiecte de reconversie – cazuri similare Cetatii din Arad
18:00 – 20:00 Atelier de lucru – discutii, intrebari. Concluzii finale