Activitatea didactica a Masterului de Restaurare si Regenerare Patrimoniala

Vizită Cetatea Aradului 13 octombrie 2017

În cadrul Masteratului de Restaurare și Regenerare Patrimonială, Cetatea Aradului reprezintă obiectul de studiu pentru 2 ani al masteranzilor cu specializări multiple și variate, dar interese comune.

Primul an de studiu a reprezentat prima etapă a proiectului, în care au fost realizate studiile și scenariile de utilizare ale ansamblului cetăţii și ale spațiilor adiacente, precum și o strategie la nivel macroscopic care includea cetatea în raport cu orașul. Pentru anul II de studiu, care reprezintă a 2-a etapă a proiectului ne propunem să ţinem cont de soluțiile realizate în etapa anterioară, să ne apropiem de arhitectura existentă, să trecem de la abstract, la concret, căutând metode de intervenție în patrimoniul existent și gestionând problemele complexe care apar odată cu acesta.

Astfel, cea mai recentă vizită pe sit-ul cetăţii a constat în analiza la fața locului a întregului ansamblu, a obiectivelor cheie care îi dau valoare și caracter, a relațiilor spațiale care apar între acestea și a stadiilor de degradare la modul general.

Mânăstirea Franciscană, datând de la începutul secolului XVIII (anul 1705) reprezintă elementul dominant prin excelență al fortificației și în același timp, este cel mai degradat datorită lipsei unei utilizări constante. Bastioanele cetății având în trecut un rol defensiv sunt în prezent doar un obstacol camuflat de vegetație, aproape invizibil din exterior. Spațiul central exterior (Piața Armelor) reprezintă aproape singurul reper vizual prin care putem aprecia mai bine dimensiunea uriașă a cetății și a obiectelor arhitecturale ce le cuprinde.

Toate aceste spații în așteptare, deși au făcut parte mai degrabă din trecutul Aradului decât din prezent, pot reprezenta printr-un efort comun și conștient, un nou capitol din istoria orașului.

Link pentru fotografii :

https://drive.google.com/drive/folders/0B0F2Ny7OPZHFWE5SX0h0Y2xQbTQ?usp=sharing

Profesorul Pietro Grimaldi și Fotogrametria.

Fotogrammetria este știința care se ocupă cu determinarea în timp și în spațiu a obiectelor fixe, mobile sau deformabile și cu reprezentarea lor fotografică, grafică sau numerică, prin coordonate, pe bază de fotografii speciale numite fotograme. Aceasta poate reprezenta o unealtă indispensabilă pentru domeniul restaurării prin folosirea ei în analiza suprafețelor unor obiecte propuse spre restaurare.

În data de 19 octombrie 2017 am avut deosebita plăcere să-l avem între noi pe dl. Prof. Pietro Grimaldi, profesor al Politehnicii din Bari, Italia și președinte COIFA (Comitetul Internațional de Fotogrammetrie Arhitecturală). COIFA este o asociație tehnico-științifico-culturală non-profit, care își propune să continue lucrările de cercetare inițiate prin proiectul “Fotogrammetrie și Protecția Teritoriului”. Principiul fundamental al studiului COIFA este că “documentația în sine este un proces cultural care nu poate fi delegat unor terțe părți”.

Domnul profesor Pietro Grimaldi ne-a făcut o demonstrație pe viu a sistemelor și tehnologiei pe care o stăpânește cu ocazia vizitei pe șantierul din Piața Sf. Gheorghe nr. 2-3 din Timișoara. În cadrul vizitei am luat măsurători atât pe una dintre fațadele corpului din vechea clădire care se păstrează cât și din unul dintre spațiile interioare, un spațiu boltit din cărămidă.

Odată prelevate datele din sit urmează prelucrarea acestora și asamblarea fotografiilor într-un model virtual, precis, ce poate sta la baza unor analize și studii ulterioare, ocazie cu care ne vom reîntâlni cu dl. Grimaldi.

Invitatul nostru este și coordonator al Școlii de Vară din Bari, eveniment anual ce reunește experți în domeniul restaurării și fotogrammetriei ce a avut anul acesta 80 de pe participanți de pe toate continentele.

Pentru mai multe detalii despre activitățile Școlii de vară și Fotogrammetrie, puteți accesa link-urile de mai jos:
Școala de vară: http://coifa.it
Rezultatele ediției din 2017 (video):
https://www.youtube.com/watch?v=dhbDwke3w8A&feature=youtu.be

Link pentru fotografii:

https://drive.google.com/drive/folders/0B0F2Ny7OPZHFbUVRbzRwQkVaSWM?usp=sharing